Wat houdt de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) in?

GLI – Gecombineerde Leefstijlinterventie

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is een tweejarig programma wat zich richt op meerdere aspecten van de leefstijl zoals gezondere voeding, eetgewoonten en meer bewegen, maar ook goed slapen, meer ontspannen en sociale aspecten. Binnen het programma worden er tools aangereikt om het gedrag op één of meerdere van deze aspecten positief te veranderen en de veranderingen te behouden. Een van de hulpmiddelen hiervoor is bijvoorbeel kennis vergaren over de werking van het lichaam en waarom je soms de keuzes (bewust of onbewust) maakt, die je maakt. Er wordt daarbij ook ingegaan op onderliggende problemen; leefstijl is niet alleen maar het sommetje van voeding en beweging, maar wordt ook beïnvloed door stressvolle gebeurtenissen. Denk aan werkstress, een verhuizing, het overlijden van een dierbare of een scheiding. Vaak ontstaan leefstijl problemen na een zogenoemd life-event.

Hoe ziet het programma er uit?

In Spaarndam volgen we het programma COOL

Het programma bestaat uit een basisprogramma en een onderhoudsprogramma.

Het basisprogramma duurt 8 maanden en bevat

  • De intake (60 min)
  • Individuele coachingsgesprekken (2x 45 min of 3×30 min)
  • 8 groepsbijeenkomsten met verschillende thema’s (90 min)
  • Outtake 

Het onderhoudsprogramma bevat dezelfde onderdelen als het basisprogramma alleen zijn deze verdeeld over 16 maanden. Daarnaast worden er rond het reguliere programma kookworkshops, lezingen en sportieve kennismakingsactiviteiten georganiseerd.

Let op: Het daadwerkelijk gaan bewegen/sporten maakt geen deel uit van het programma. Dit kan gerealiseerd worden bij de sportaanbieders in de omgeving.

Wanneer kun je meedoen?

Je kunt  je voor het programma aanmelden als je

  • 18 jaar of ouder bent​
  • Overgewicht hebt (BMI tussen 25 en 30) in combinatie met
    • een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten
    • klachten van artrose en/of slaapapneu
  • Ernstig overgewicht hebt (d.w.z. een BMI van meer dan 30)

Via deze link kun je je BMI berekenen.

Ben je jonger dan 18 jaar, maar heb je wel last van overgewicht en zou je wel wat hulp kunnen gebruiken met je leefstijl, dan kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar om toestemming te krijgen om mee te doen.

Voor deelname aan het programma heb je een verwijzing nodig van je huisarts of een andere medisch specialist. Op de verwijzing moet de BMI staan en of er sprake is van andere klachten zoals hierboven vermeld.

Wat zijn de kosten?

De GLI is per 1 januari 2019 opgenomen in het basispakket en wordt dus vanuit de basisverzekering vergoed, zonder dat er aanspraak wordt gedaan op het eigen risico. Meedoen is uiteraard niet vrijblijvend; er wordt wel een actieve deelname verwacht.

Wilt u meer informatie? Maak een afspraak via onderstaande button, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.

Afspraak